Ads

Jun 4, 2021

Multiple Choice Questions - Forensic Science


1. The study of criminology involves the study of many disciplines in the collection of knowledge about criminal actions, thereby it is:

A. Scientific

B. Multidisciplinary

C. Psychiatric

D. Economics

Answer: B. Multidisciplinary


2. In its legal definition, a Criminal is :

A. A person who committed a crime and convicted by a court of the violation of a criminal law.

B. A person who violated a social norm or one who have an antisocial act.

C. A person who violated the rules of conduct due to behavioral maladjustments.

D. All of the above.

Answer: D. All of the above.


3. REBELLION is an example of a crime.

A. Against public order.

B. Against public interest

C. Against public morals

D. Committed by public officers.

Answer: A. Against public order.


4. Kidnapping is an example of crime.

A. Against personal liberty and security.

B. Against Honor

C. Against person

D. Against chastity

Answer: C. Against person


5. A term denoting various offences committed by children or youths under the age of 18:

A. Juvenile crime.

B. Youthful offender

C. Status offender

D. All of them.

Answer: A. Juvenile crime.


6. A term used to describe a disapproved behaviors of children or youths.

A. Criminal act.

B. Mala in se.

C. Mala prohibita

D. Juvenile delinquency.

Answer: D. Juvenile delinquency.


7. One who repeatedly commits an act that is against the norms or more observed by the society.

A. Delinquent.

B. Delinquency.

C. Offender.

D. None of the above.

Answer: C. Offender.


8. Which one of the following designation goals of maintaining peace and order, the protection of life and property and the enforcement of laws.

A. Police

B. Barangay tanod

C. Security guard

D. Fireman.

Answer: A. Police


9. Following is the study of victims and their contributory role, if any, in crime causation.

A. Victimology

B..Epidemiology

C. Demography

D. Demonlogy

Answer: A. Victimology


10. The first man to introduce Fingerprint testing in Criminal investigation is:

a) William Herschel

b) Francis Galton and Edward Henry

c) Thomas Edison

d) William James

Answer: b) Francis Galton and Edward Henry


11. Who told genetic code could be used to identify individuals:

a) Dr. Henry

b) Charles Darwin

c) Alec Jeffrey

d) Alphonse Bertillon

Answer: c) Alec Jeffrey


12. Following is used in a courtroom to establish the connection of a person from a crime:

a) Evidence

b) Testimony

c) Hearsay

d) Showcase

Answer: a) Evidence


13. Blunt objects produce:

a) Incisions

b) Lacerations

c).Pain

d) Scar

Answer: b) Lacerations


14. How many Central Forensic Laboratories are in India:

a) 4

b) 5

c) 7

d) 9

Answer: c) 7


15. The number of permanent teeth found in a human mouth:

a) 26

b) 32

c) 36

d) 42

Answer: b) 32


16. A virus can be transmitted from dried blood

a) True

b) False

c) Not specified

d) None

Answer: a) True


17. Full form for ELISA

a) Enzyme linked immunity association

b) Easily linked immunity assay

c) Erase line immunosorbent assay

d) Enzyme linked immunosorbent assay

Answer: d) Enzyme linked immunosorbent assay


18. A gross examination is one that:

a) Internal examination

b) Internal and external examination

c) Autopsy

d) Deals only with what is visible to the unaided eye

Answer: d) Deals only with what is visible to the unaided eye


19. Hair cuttings contain:

a) Contain mitochondrial DNA

b) Contains Fibers

c) Contain blood samples

d) Need to calm down

Answer: a) Contain mitochondrial DNA


20. All of the following are tests for seminal stains, except;

a) Florence test

b) Barberio’s test

c) Luminal test

d) Acid phosphate test

Answer: c) Luminal test




















--------------------------------------------------------------------


Follow forensicfield on:

Instagram: @forensicfield

Youtube

Facebook

Website

Pinterest

Twitter

Tumblr

Linkedin





Multiple Choice Questions - Forensic Science

1. The study of criminology involves the study of many disciplines in the collection of knowledge about criminal actions, thereby it is: A. ...